10 Конформистки Заповеди

Posted on Posted in Духовно развитие

Нормалното е да се обличаш в дрехи, които купуваш за работа, шофираш през трафика в кола, за която все още плащаш, за да стигнеш до работа, от която се нуждаеш, за да можеш да платиш за дрехите, колата и къщата, която оставяш празна цял ден, за да можеш си позволиш да живееш в нея. ~ Елън Гудман

При една от моите разходки видях млад мъж, който изглеждаше добре облечен и психически стабилен, да използва уличен телефон. Уличен телефон! Можех само да предположа, че му е било казано къде да достави парите за откуп, за богатия му баща.

Този човек беше различен от обичайното – той беше необичаен, той се открояваше. Често съм писал колко странно е да искаш да бъдеш типичен, но сега се питам: какво прави някого нормален? И по този въпрос, какво прави някого ненормален?

Когато мислим за ненормалните, неконформистите [1], ние незабавно ги свързваме с думата „бунт”. Това са хората, които излизат от пътя си, за да бъдат различни, да правят обратното на това, което правят другите хора. Но това наистина ли е да бъдеш не-конформист?

Съвременните „Не-конформисти”

Битниците, Пънкарите, Бръснатите Глави, Атеистите, всички те са бунтовни примери за това, което си представяме, когато мислим за нашите типични неконформисти. Вашата градинска разновидност на конформист вярва в някакъв вид система за правене на нещата и вашият типичен не-конформист вярва в това да не вярва, че това е истинският или правилният начин да вършиш нещата.

Това изглежда много реакционен начин да се подхожда към живота. Да се отклоните от пътя си, за да развенчаете едно вярване, е да придадете важност на това вярване. Освен това, трябва да съществува вярване, за да можете да не го вярвате. Вие също така, сте все още част от играта на крайности, на тази система от вярвания. Всяка реклама е добра реклама, както казват.

Истинският не-конформизъм не е реакция и не е бунт. Той е освобождаване от вярвания („за ИЛИ срещу”), етикети, предположения и догми.

Неконформистът има свободата да взима решение въз основа на настоящите моментни заслуги. Или с други думи, въз основа на собствения ви опит, това, което се оказва вярно за вашата натура, любопитството ви, вашата мъдрост и личното ви разбиране за ситуацията или идеята.

10 конформистки заповеди

За да бъдеш успешен конформист, трябва да овладееш и приложиш тези десет заповеди в ежедневието си.

#1 Поемете по най-използвания път.

Това е от съществено значение, ако се стремите към сигурността и спокойствието на ума, които идват със знаенето, че се движите в посока, която е доказана и изпитана във времето. Тя ви осигурява най-малко опасности, притеснения и проблеми, с които да се справяте в ежедневието си.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Правете всичко, което ви е казано да правите от вашите родители, учители и връстници, за да ви въздействат във вземането на решения.

#2 Ценете високо мненията на другите хора.

Да бъдете приети от обществото е най-голямата ви грижа. Вашето усещане за самооценка би трябвало да дойде единствено от това, колко харесвани, уважавани и приемани сте от тези около вас.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Усещането за идентичност би трябвало да идва само от външния свят и от стойността, която той ви е дал.

#3 Избягвайте занимания, в които влагате страст.

Да откриете към какво изпитвате страст и преследването на тази страст е твърде рисковано. То ще отвлече вниманието ви от основната ви грижа за търсенето на безопасност и ще ви накара да се отклоните от Най-Използвания Път.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Избягвайте самоанализ на всяка цена. Страстта е опасна, непредсказуема и трябва да бъде отблъсната като болестите, предавани по полов път.

#4 Бъдете реалисти.

Реалистичните идеали ще ви придържат към следата на това какво е важно в живота: сигурност и увереност.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Използването на креативността и мечтаенето на едро може да ви отведе до преследване на занимания, в които влагате страст, което ще доведе до объркване.

#5 Избягвайте уникалното поведение.

Да се откроявате по някакъв начин е в ущърб на оцеляването ви. Това ще ви постави в центъра на вниманието на Чужди Мнения и Оценки.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Войниците в армията са вашите образци за красота. Обличайте се и се грижете за себе си както всички около вас: това ще улесни смесването ви с тях.

#6 Идолизирайте Медиите.

Гледайте телевизия възможно най-много. Слушайте внимателно медиите, особено Новините. Те постоянно споделят важна информация, която ще ви обогати духовно, информират ви за това, в което трябва да вярвате, и потвърждават вашите страхове.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Обръщайте сериозно внимание на рекламата и съобщенията. Хората зад тези реклами наистина се интересуват от вас и искат да помогнат. Дългът е съюзник в стремежа ви за съответствие с останалите.

#7 Създайте рутинни процедури.

Рутинните процедури са изключително полезни за поддържане на тунелния визия за вашата конформистка цел. Опитвайте се винаги да правите едни и същи неща, така че да получавате все същия резултат.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Ако е възможно, планирайте деня си, за да не останат празнини за спонтанна несигурност. Яденето на една и съща храна, ходенето на едни и същи места и въздържането от пътешествия ще осигурят огромно конформистко удовлетворение.

#8 Чувствайте се като част от колектива.

Чувството за индивидуалност е вашата заплаха номер едно. Чувството за част от колектива ще отнеме всякаква индивидуална отговорност от живота ви и изборите, които правите.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Намерете чувството си за идентичност в много по-голяма група, като религия, националност, политическа партия или спортен отбор.

#9 Самодоволството е добродетел.

Никога не се стремете към повече, винаги се настройвайте за по-малко. Колкото повече неща приемате за даденост в живота, толкова по-малко ще трябва да мислите, да правите и да бъдете благодарни за това.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Опитвайте се да не сте наясно с действията си, с това как те засягат другите и мислете само за непосредствените удовлетворения и наслади, а не за по-голямата картина на вашите действия и дългосрочните им ефекти.

#10 Мислете традиционно.

Никога и имам предвид изобщо никога, не се запитвайте или не разследвайте дълбоко какъвто и да е аспект от живота ви. Следвайте традициите, всяко правило и всяка идея, в която са ви поучавали от раждането, без да задавате въпроси.

ПОЛЕЗЕН СЪВЕТ: Правете всичко точно както всички останали винаги са го правили. Опитвайте да не се отклонявате от това на всяка цена. Това може да ви накара да спрете и да се замислите.

***


Ние живеем в едно общество, което активно насърчава хората да бъдат себе си, но критикува всеки, който е себе си. Ние сме обучавани в послушание в нашата младост, но след това възнаграждаваме със слава и богатство всеки, който се откроява чрез иновации или предизвиква статуквото.

Източник:
Loner Wolf

[1] Конформизмът е промяна на поведението, чрез която индивидът отговаря на натиска на групата, опитвайки се да е в съгласие с нея, като приема предложени или наложени норми.
Подчинение на груповата норма, което лишава личността от активност.

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *