Меню Затваряне

Интуиция: Как да открием спокойния, малък глас в нас

Не се опитвайте да разберете с ума си. Умовете ви са много ограничени. Използвайте интуицията си. ~ Медълин Ленгл (Вятър във вратата)

Инстинкт. Вътрешно чувство. Предчувствие. Загатване. Шесто чувство. Както и да искате да я наречете, интуицията е тайнствената сила в нашия живот, която ни води, защитава ни и ни информира с прозрение, което обикновено не е налично или появяващо се веднага в съзнателния ум.

Ние всички притежаваме интуиция в някаква степен; от най-циничните, до най-наивните от нас. Както Айнщайн веднъж е казал за интуицията:

Понякога ЧУВСТВАМ, че съм прав. Аз не ЗНАМ, че съм прав.

И точно това е същинската интуиция: внезапно и необяснимо чувство, което възниква вътре в нас, чувство, което ни кара да се възползваме от тази възможност, да тръгнем по този път, да приемем тази възможност, да отворим тази врата. Интуицията също ни казва какво да не правим, за какво да внимаваме, кога да бъдем бдителни и кога да спрем. Както романистът Дийн Кунц обобщава красиво:

Интуицията се вижда с душата.

Безгласният глас

Произхождаща от латинската дума Intueri, която означава „да гледаш, да обмисляш”, интуицията е свързана с дясната страна на мозъка. Както може да знаете, а може и да не знаете, дясната страна на мозъка е отговорна за творчеството, въображението, музикалната и художествената способност и емоциите, за разлика от лявата страна на мозъка, която е свързана с логиката, разсъжденията и критическото мислене.

Така че интуицията произтича от онова нелинейно измерение на нашите умове, онази част, в която се правят несъзнателните връзки и асоциации, и се появяват в съзнателния ни ум, на пръв поглед от никъде.

Както отбелязва Джоузеф Мърфи, автор на „Силата на вашия несъзнателен ум”:

 

Във вашите подсъзнателни дълбини се крие безкрайната мъдрост, безкрайната мощ и безкрайният запас от всичко необходимо, което чака развитие и изразяване.

И така, интуицията е невероятно мощен инструмент, дар, готов и достъпен за нас, но често пренебрегван или забравен.

Когато животът шепне, слушай внимателно

През цялата история хората са слушали внимателно шепота на живота.

От интуитивното откритие на химическото предаване на нервните импулси на д-р Лоуи и изобретяването на шевната машина от Елиас Хоу, до теорията за гравитацията на Исак Нютон, много велики крачки във всички сфери на съществуване са били приписвани на спонтанните искри на интуицията.

Но защо би трябвало да обръщаме внимание на вътрешните чувства? Имам предвид … не е като да планираме да станем световно известни физици или изобретатели, нали? Грешно. Не е нужно да се стремите и към това. Ето защо:

  1. Интуицията разкрива дълбоки истини в нашия живот.

Или за нас самите, другите хора или за живота като цяло, интуицията ни помага да развием по-дълбоки разбирания, които помагат да насочим нашите мисли, чувства и решения.

  1. Интуицията ни помага да идентифицираме негативните знамения в нашия живот.

Провал, финансов колапс, смърт, емоционална заплаха – интуицията ни поставя в контакт с нашите инстинктивни защитни системи, помагайки ни да избегнем зло.

  1. Интуицията отваря нови пътища за нас.

Като ни помага да идентифицираме положителните знаци в нашия живот, интуицията ни отваря нови врати, когато най-малко го очакваме.

  1. Интуицията ни направлява и ни помага да взимаме мъдри решения.

Като ни позволява да знаем какви решения да вземем и кога, интуицията ни помага да постигнем увереност и мир на ума, помагайки ни да следваме пътищата, които са правилни за нас; пътища със сърце.

  1. Интуицията ни помага да живеем пълноценен живот.

Истината наранява, но истината също ни помага да се събудим за фалшивия, корумпиран, заблуден живот, който понякога водим, и избор, който понякога правим. Интуицията е носител на истината и по този начин носител на промяна и трансформация. Когато я слушаме, вземаме решения, които в крайна сметка помагат на живота ни да бъде истински и изпълващ.

GPS на Душата

И така, как можем да слушаме нашата интуиция, за да водим по-щастлив и цялостен живот? Задавала съм същия въпрос много пъти. Ето какво научих:

  • Научете се да вярвате на интуицията си, като слушате, без да отсъждате. Повечето от нас, включително и аз, имат ужасно силен Критик вътре в нас, който обича да анализира и разнищва всичко до смърт. Слушането на вашата интуиция не е просто да ѝ обръщате внимание, а също така и да ѝ позволите да каже каквото трябва, без да я подкопавате. Колкото повече придобиваме навика да слушаме, без да разсъждаваме, толкова по-лесно ще бъде да вземем сериозно предвид това, което нашият инстинкт се опитва да ни каже.
  • Бъдете разумни. Често съм бъркала страхливото и параноично мислене със спокойното и неутрално, интуитивно мислене, а това може да бъде много вредно. Трябва да се научите да различавате страха от интуицията, като си спомняте, че интуицията е мирна, центрирана, неемоционална и безпристрастна. Чувствата на страх от друга страна са емоционално заредени, хаотични и неясни.
  • Учете се да ставате по-осъзнати. Самоосъзнаването е способността да осъзнавате чувствата, мислите и поведението си, както и начина, по който те въздействат на вас, и хората около вас. Колкото по-осъзнати сме за това, което се случва вътре в нас, толкова по-лесно ще бъде да идентифицираме на първо място нашите спокойни, малки гласчета. Вниманието, медитацията и интроспекцията, подпомагат развитието на самоосъзнаването.

***

Интуицията е кратко зърване на огромните размери на мъдростта и интелигентността, притежавана от вашия по-голям, таен и неизползван несъзнателен ум.

Източник:

Loner Wolf

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

RSS
Последвайте чрез Email