Меню Затваряне

Как да се доверите на вашата интуиция, за да взимате важни решения за живота

Инстинкти, вътрешни чувства, предчувствия … тези думи сочат към дълбока способност, която всички носим в себе си, известна като интуиция.

Думата интуиция първоначално произлиза от латинската дума intueri, което означава „да съзерцаваш” или „да погледнеш вътре”. Без да се научим как да гледаме и да слушаме нашата интуиция, ние сме склонни да разчитаме единствено на ограничения рационален ум или на външна входяща информация от другите, която бързо може да ни отклони от пътя ни.

Много учени и изследователи сега се позовават на интуицията като най-висшата форма на интелигентност, която притежаваме. С други думи, интуицията вече не е ограничена до ню ейдж света или магическата мисъл; тя все повече се възприема като легитимен начин за правене на оценки и взимане на решения.

Не е изненада, че духовните традиции от хиляди години са познавали и почитали силата на интуицията. Будистката, ислямската, индуската и западната философия, всички са свързвали интуицията с нивата на висшето съзнание или Душата. Например Адвайта Веданта (индуистка философска школа) оценява интуицията като преживяване, чрез което човек може да се свърже и да преживее Брахман (Дух/Бог).

Швейцарският психиатър Карл Юнг, който също вярвал, че интуицията е мощна сила, някога написал: „Интуицията дава перспективи и проницателност; тя пирува в градината на магическите възможности.”

Лично аз виждам интуицията като „GPS на душата”, която може да ни помогне да открием целта ни в живота, да взимаме разумни решения и да водим изпълващ живот.

Как да различаваме мислите, породени от страх, от интуицията

За съжаление, е много обичайно да бъркаме гласа на интуицията, с гласа на страха. За да можем да направим най-интелигентните, успешни, мъдри, любящи и смислени решения в нашия живот, трябва да се научим как да правим ясно разграничение между двете.

Като човек, който има много силен „вътрешен скептик”, ми беше трудно да отхлабя моя рационален мозък, в полза на моята интуиция. Като мислител, моят умствен глас винаги е бил доста силен и упорит. Сигурен съм, че сте се борили и вие с това, в някаква степен.

Това, което ми помогна да разгранича мислите, продиктувани от страх, от интуитивното напътствие, беше да обърна внимание на това как всеки вътрешен глас беше чувстван в тялото ми. Ето някои основни разлики между страх и интуиция.

Страх:

 • Усеща се тежко и тъмно
 • Емоционално заредено (например „Трябва да направя това или иначе ____ ще се случи!”)
 • Неясно
 • Кара ви да се чувствате обезсърчени, смазани, объркани или тревожни
 • Заставя ви да предъвквате и да се губите в кръг от мисли

Интуиция:

 • Усеща се леко
 • Неемоционално
 • Кристално ясно
 • Кара ви да се чувствате спокойни, вдъхновени, чувство за непоколебимост
 • Възниква спонтанно и веднага се чувства „правилно”, без по-нататъшна рационална мисъл

Като обръщате внимание на тези признаци, полека ще можете да различавате параноичното мислене от неутралното и интуитивно знаене.

Как да използваме интуицията за вземане на важни решения за живота

Интуицията е съществено житейско умение, което трябва да се научим да усъвършенстваме и развиваме, за предпочитане по-рано, отколкото по-късно. Без интуиция се загубваме в лабиринти от твърди, развълнувани или обсебващи мисли, които ограничават способността ни да виждаме ясно. Колкото по-малко ясно виждаме, толкова по-вероятно е да вземем лоши решения.

Когато слушаме нашата интуиция, ние изпитваме яснота или ясна проницателност, която ни помага да направим най-благотворния избор за нашия живот. По-долу ще споделя с вас как да използвате интуицията си, за да вземате важни решения за живота.

 1. Накарайте ума си да притихне

Често умът има тенденция да отвлича процесите ни на вземане на решения. Макар че е важно да използвате рационална мисъл, обичайното ви мислене често е предмет на предразсъдъци, минали вярвания, външни влияния („натиск от околните”) и страх.

За да достигнете интуицията си, трябва да изчистите мислите си. За да изчистите съзнанието си, препоръчвам да медитирате, да слушате някаква отпускаща музика или да се съсредоточите върху дишането си. Много е трудно да чуете интуицията си, когато сте в стресирано състояние на ума.

Например, бихте могли да поискате да опитате да дишате дълбоко за няколко минути. Вдишвайте през носа и позволете на корема си да се разшири леко. Бихте могли да забавите дъха си, броейки до четири и да вдишвате бавно в продължение на четири секунди, задръжте за четири секунди и издишвайте в продължение на четири секунди.

Опитайте се да правите всякакви упражнения, които отпускат и усмиряват ума ви. Само когато сте спокойни и центрирани, можете да имате точен достъп до вашата интуитивна мощ.

 1. Запитайте се: „Как се чувствам за това решение?”

След като сте отпуснали ума и тялото си, вътрешно си задайте въпроса: „Как се чувствам за това решение?” Забележете първото чувство, усещане, дума или образ, които възникнат във вас. Може би искате да запишете какво се появява и да разсъждавате върху него още малко.

 1. Фокусирайте се върху усещанията в тялото си

Никога не можем да бъдем измамени от нашето тяло, защото нашето тяло никога не може да лъже. Без значение какви сложни истории или теории изготвяме, нашето тяло винаги ще разкрие истината по въпроса.

За да се свържете с интуицията си, опитайте да слушате тялото си. Помислете за решението, което трябва да вземете, и се съсредоточете върху отговора на тялото си. Например, ако искате да напуснете работата си, може да забележите, че усещането за облекчение залива цялото ви тяло (което е знак, че трябва да се откажете от работата си!). Като алтернатива, ако мислите да се преместите в определен град, може да почувствате, че раменете и шията ви са напрегнати (което най-вероятно е знак, че не трябва да се местите там).

Чрез използване на осъзнато усещане за тялото, ще можете да се свържете по-свободно с вашата интуиция.

 1. Разберете дали страхът ви захранва

Страхът има скрит начин да се дегизира като интуиция. Когато се страхуваме, имаме склонност да взимаме прибързани решения или вярваме, че „следваме нашата интуиция”, заради това колко силен може да стане вътрешният глас. Когато сте изправени пред важно решение, опитайте да запишете всички ваши страхове около ситуацията, върху лист хартия. Правейки страховете ви видими, ще ви помогне да определите дали гласът във вас е предизвикан от страх или ясно съзнание.

 1. Формулирайте вашето заключение и се вживейте и двата сценария

Излезте с редица решения и умствено преживете всеки сценарий. Визуализирайте всеки избор толкова ярко, колкото можете, след това обръщайте внимание на това как чувствате всеки вариант. Независимо коя опция чувствате най-правилната, това е изборът, който трябва да следвате.

 1. Не позволявайте на натиск да ви повлияе

Налагате ли много натиск върху себе си? Натискът за вземане на „бързо решение” има тенденция да възпрепятства потока на интуицията. Макар че интуицията може да работи при натоварени обстоятелства, ако имате възможност да забавите темпото, моля направете го. Само защото не сте обсебени от нещо, не означава, че мисълта не бълбука във вашия подсъзнателен ум. Понякога отлагането на взимане на решение ви помага да се отпуснете, да възприемате нови перспективи и да се отворите по-лесно за присъствието на интуитивното си познание.

 1. Помолете за напътствие

Когато се боря за се свържа с моята интуиция, казвам молитва за напътствие, която моли Душата ми за подкрепа. Ако се борите да се свържете с интуицията си, кажете малка молитва към който или в каквото вярвате (например вашия Висш Аз, Душа, Дух, Бог, Аллах). Не е нужно да сте религиозни, за да се молите. Молитвата е кондензирана енергия и намерение, което ще ви помогне да фокусирате мощта на волята си. Казването на молитва е мощен начин да подобрите интуитивните си умения.

 1. Прочистете чакрата на третото око

Ако вярвате в лечение на чакрите, съсредоточете се върху балансирането на чакрата на третото око, която е центърът на интуитивните ви способности. Ако се борите с проблеми като негативни модели на мислене, прекалено мислене, параноя или тревожност, най-вероятно имате проблем с чакрата на третото око. Има много начини да отпушите тази чакра и ние ги изследваме в нашата статия как да отворите третото си око (линк към статия на английски език).

***

Като се научите как да накарате ума си да притихва, да се свързвате с тялото си, да разпознавате страх и ясни енергийни блокажи, ще имате по-лесен достъп до интуицията си във всяка житейска ситуация.

Източник:
Loner Wolf

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

RSS
Последвайте чрез Email