Меню Затваряне

Орбиси и Аспекти в Мейджай Астрологията

Орбиси в Мейджай Астрологията

Орбиса е астрологичен термин, който означава допустимо отклонение от точен аспект. Пример: Слънцето се намира на 18° 02′ ♌ (18 градуса и 2 минути в Лъв), а Юпитер се намира на 17°38′ ♈ (17 градуса и 38 минути в Овен). За да правят точен аспект (в случая това е тригон или ъгъл от 120°), двете небесни тела трябва да са на едни и същи градуси, минути и секунди, но вместо това, между тях има отклонение от точен аспект, което е 0°24′ (о градуса и 24 минути). Въпреки отклонението от точен аспект се счита, че вече/все още има аспект между двете (тригон). Това е така наречената орбиса. Допустимото отклонение или казано на астрологичен език – орбиса, варира в различните астрологични школи. В Мейджай астрологията се използват много тесни орбиси и това е една от причините за нейната прецизност. Орбисите варират според измерението. Тъй като в Мейджай Астрологията се използва десетичната система за улеснение в изчисленията, по-долу е дадена таблица с допустимите орбиси както в десетичната система, така и в градуси и минути.

Десетична система

Градуси и минути

Зодиак 12 и Зодиак 7 Гео/хелио дължини

3.00

3°00′

Гео деклинации

1.20

1°12′

Хелио ширини

0.30

0°18′

Пример за аспект в допустима орбиса:

Венера на 14.00 градуса в Рак и Уран на 17.00 градуса в Козирог. Двете са на ръба на допустимата орбиса от 3 градуса и току що са достигнали аспект помежду си – опозиция. Ако Венера е на 13.99 градуса или Уран е на 17.01 градуса, все още няма аспект между двете.

Аспекти в Мейджай Астрологията

Основните аспекти, използвани в геоцентричните дължини, са сравнително съвместими с тези, използвани в традиционната астрология. В допълнение към Гео Дължините, Мейджай Астрологията използва 3 други измерения на изчисленията – Геоцентричните Деклинации, Хелиоцентричните Дължини, и Хелиоцентричните Ширини – всички те се считат за еднакво важни спрямо Геоцентричните Дължини. Изследванията на Мейджай Асоциацията ясно демонстрират, че ако използвате само аспекти от едно измерение на астрологията, липсват 5/6 от данните, необходими за извършване на точни анализи и прогнози! Вижте статиите Астро Картата в Мейджай Астрологията Част 1 и Част 2.

Хелиоцентричните Дължини използват същите основни аспекти като Геоцентричните Дължини. При геоцентричните Деклинации използваните аспекти са Паралел и Контра-паралел. Същите тези два аспекта, наречени Паралел и Контра-ширина, се използват в Хелиоцентричните Ширини.

Аспект Ъгъл Орбиса Аспект  Орбиса
Съвпад Гео Паралел 1.2°
Тригон 120° Гео Контра-Паралел 1.2°
Квадрат 90° Хелио Паралел 0.3°
Куинконкс 150° Хелио Контра-ширина 0.3°
Опозиция 180°
Зодиак7едно* 51.429°
Зодиак7две* 102.858°
Зодиак7три* 154.117°

Разбирането на аспектите, които трябва да се гледат, както и техните важни орбиси, са градивните елементи на разбирането на ключовата концепция на Мейджай Астрологията: Планетарната Геометрия.

* Тези три аспекта са известни като септил, бисептил и трисептил в традиционната астрология. Зодиак 7 аспектите не се смесват с аспектите от Зодиак 12. Картите на Зодиак7 се разглеждат като отделни карти.

Ако сте изучавали традиционна астрология, ще забележите, че орбисите на Мейджай са доста по-тесни от тези, с които сте свикнали. Mейджай Орбисите, подобно на всички Mейджай принципи, са доказани от обширните им изследвания, че са най-последователно ефективни.

Има едно изключение от орбисата. В планетарна геометрична конфигурация на 3 или повече планети, ЕДНА планета (и само една планета) може да има по-голяма орбиса, само с една друга планета в геометрията. Допустимата орбиса тогава е за различните измерения следната:

Десетична система

Градуси и минути

Зодиак 12 и Зодиак 7 Гео/хелио дължини

4.00

4°00′

Гео деклинации

1.60

1°36′

Хелио ширини

0.45

0°27′

Освен това Мейджай Астрологията разделя аспектите на няколко категории:
Подсилване
Благоприятен аспект в рождена карта. Съвпадът, Тригонът и Паралелът са подсилвания. Куинконксът, Контра-паралелът и Контра-ширината също са подсилвания, ако аспектът не включва Сатурнова Планета. За Сатурновите Планети

Чисти Подсилвания
Съвпад, Тригон и Паралел

Свръзки
Благоприятни аспекти в комбинирана (синастрична) карта. Съвпадът, Тригонът и Паралелът са свръзки. Куинконксът, Контра-паралелът и Контра-ширината също формират свръзки, ако аспектът не включва Сатурнова Планета.

Сблъсъци и Турбулентни Аспекти
Стресиращи аспекти. Всички квадрати и опозиции са Сблъсъци. Куинконксът, Контра-паралелът и Контра-ширината също са считани за Сблъсъци, ако аспектът включва Сатурнова Планета.

„Неутрални“ Аспекти
Зодиак7едно, Зодиак7две и Зодиак7три аспектите са считани за присъщо неутрални – нито позитивни, нито негативни. Значенията за тези аспекти са съставени стриктно от Мейджай Планетарните Символизми на участващите планети. Зодиак7 аспектите следват същите правила като the Куинконкса, Контра-паралела и Контра-ширината: те са свръзки, ако никоя от планетите не е Сатурнова Планета. Зодиак7 аспектите са сблъсъци, ако една от планетите е Сатурнова Планета. За Мейджай Планетраните Символизми

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

RSS
Последвайте чрез Email