Меню Затваряне

Защо нещастието ви прави щастливи

В отдалечен тренировъчен лагер, екип от новобранци току-що са разквартирувани след дни, марширували под жежкото слънце. „Какъв живот!” изплака един нов войник. „На мили където и да е, със сержант, който мисли, че е Александър Велики, без жени, без алкохол, без отпуск – и на всичко отгоре моите ботуши са с два размера по-малки.

Не искаш да се примиряваш с такава гадост,” каза съседът му, „Защо не поискаш друг чифт?

Едва ли” отговори той. „Да ги свалям е единственото удоволствие, което имам!

Нищо, за губене, освен нещастие

Нямаме какво да губим, освен нашето нещастие, и въпреки това, изглежда, се страхуваме да го загубим. Беше, докато пишех статия как да преодолеем срамежливостта, когато си спомних за минали преживявания, които съм имал при писането или четенето на положителни съвети за самоусъвършенстване, на онлайн потребители. Като цяло отзивите във форумите и отговорите показват, че мнозина са отворени за идеята да загубят нещастието си. Но често ги има онези неколцина, които ще критикуват алтруистичните съвети с такава безмерна жестокост, че ви карат да се чувствате така, сякаш току-що са получили бързи съвети как да убият най-близките си хора.

Това не важи само за интернет. В много случаи нещастието всъщност се разглежда като културна добродетел. Страданието за несъвършената ви природа е религиозна догма, която е твърде присъща, и дори съвременни романтични субкултури като Новите Готите и Емо, спадат към същата група. Тези хора изглежда намират някакво чувство за живот „дълбоко” – по-дълбоко от останалата част от повърхностното общество – когато са в контакт с най-тъмните и тъжни чувства. Колкото по-измъчена и мрачна е душата, толкова по-голяма е чувствителността на тази личност.

Самоснизходително нещастие

Никога не престава да ме изненадва колко ентусиазирано чувам, че много хора говорят за техните проблеми. Човек би могъл да предположи, че това усърдие идва от някакъв вид удоволствие, което те изпитват, като разказват – и дори се конкурират с – проблемите си, един с друг.

Изглежда има капиталовложение в нещастието. Ако мизерията само ни донесеше чисто отрицателни възвръщания като да кажем, усещането за газове в корема, тогава ще го издържим за момент и ще забравим за него, след като бъдат освободени. Някои дори стават нещастни за това, че имат газове и разказват на приятелите си. И така, какво ни кара да се придържаме към такова усещане и да го споделяме с другите? Възвръщаемостта на нашата инвестиция под формата на удоволствие.

Хората изпитват затруднение да се откажат от неща, които ги правят нещастни, защото те също така носят някакъв вид удоволствие. То може да дойде под много форми:

  • Съчувствие: Нашето общество и социалният етикет насърчават съчувствието като форма на добродетел. Ако се оплаквате, че сте болни, за борба с личен проблем, винаги има съчувствено ухо, което да слуша и да предложи „ооо лошо нещо” и „aууу”, което ще ви накара да се почувствате специални и да се отдадете на егоистичната ви нужда от признание и внимание.
  • Желания и очаквания: Това ви привързва към нещастието сега, за да се случат вашите бъдещи желания. Например, може да имате някаква амбиция за осъществяване, което ви носи настоящи нещастия. Така че вашите очаквания за бъдещето са нещата, които ви причиняват проблеми в настоящето. Нещата не вървят по начина, по който сте предположили, че ще станат.

Може да сте наясно какво ви причинява нещастие, но част от вас все още е съмняваща се и цинична, че това наистина е така. От вас зависи да изследвате себе си и да разберете идеята, че „това са нещата, които ме правят нещастни”.

Нещастието ви прави специални

Нещастието ви прави способни да привличате вниманието на другите хора. Когато сте нещастни, вие сте изслушвани, съчувстват ви и сте обичани. Всеки започва да се грижи за вас, защото кой иска да нарани един нещастен човек? Нещастието е страхотна инвестиция. Например, ако приятелката ми е нещастна и се оплаква от нещо, за мен е много по-трудно да я пренебрегна. Но докато тя е щастлива в нейния собствен свят и аз в моя, би могло да е много по-лесно да я пропусна. Нещастието ви прави специални. Щастието е универсален феномен, няма нищо специално в него. Животните изглеждат щастливи, дърветата изглеждат щастливи, така че лесно могат да бъдат забравени и с тях да се злоупотреби.

Недоволството е толкова по-лесно да се изрази, отколкото щастието. Когато сме нещастни, ние сме много по-осъзнати за нашето съществуване. Тъй като не изпитваме никаква борба, когато сме щастливи, няма напрежение между нас и останалия свят, ние ставаме по-отворени и свързани с всичко. Човек става специален, необикновен и придобива его, когато има проблеми и нещастие. Ние създаваме проблеми, така можете да почувствате, че животът е голяма работа, растеж и вие трябва да се борите усилено да го спечелите. Но истината е, че проблемите не съществуват. Вие създавате проблемите. След това тръгвате в търсене на решението.

Ние изработваме планини от къртичини, защото егоцентричното чувство за аза не иска да бъде обикновено нещастно, то иска да бъде извънредно нещастно! Ако вашите собствени проблеми не са достатъчни, вие търсите по-големи проблеми за решаване; гледате новините, слушате радиото и четете вестници, за да се изпълвате с повече притеснения. Не че можете да направите нещо за последната война, убийство или изнасилване, което се е случило – но знаете, че се отдавате на страховете си за останалата част от света, добавяте граница и имате повече нещастие, за да се поддържате заети. Нуждаем се от мизерия, защото без проблеми се чувстваме празни, няма какво да правим, нищо, с което да се борим и никъде, където да отидем. Празнотата на нашата вътрешна тишина е толкова плашеща, ставаме очебийни и създаваме очертаните граници на нашата идентичност чрез нашите проблеми.

Нещаститето ви носи болка, която ви определя като индивид:тази болка е моя и ничия друга “, “ този конфликт и напрежение, от който страдам, служи като бариера между мен и останалите “. Щастието отнема всичко това и с това вие губите самоличността си, ставате никой.

Източник:

Loner Wolf

Loading Facebook Comments ...

Вашият коментар

RSS
Последвайте чрез Email